SITE_META

Lexicon

Simon&Fils biedt u een compleet lexicon om u te begeleiden bij uw ontdekking van de oenologie.
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

a

Aangenaam

foutloos.

Acerbe

bitter en groen (onrijpe appel).

Acre

irriteert de slijmvliezen.

Afdrukken

Gesloten, gemeenschappelijk, eenvoudig, origineel, elegant, gedistingeerd, fijn, zeer fijn, complex, rijk, mager, klein, agressief, soepel, mals, volslank, vlezig, volslank.

Agressieve

vervelend.

Aigu

onevenwichtigheid tussen alcohol en zuurgraad.

Amaigri

weinig vlees, weinig lichaam.

Amber

donkergeel.

Apre

zeer samentrekkend.

Ardent

rijk aan alcohol.

Aroma

het geurige principe dat een wijn uitademt: Bloemig, fruitig, plantaardig, kruidig, aromatisch, dierlijk, empyreumatisch, defect.

Aromatisch

laat doordringende aroma's (fruitige wijnen) los.

b

Been

de manier waarop wijn langs de zijkanten van een glas naar beneden glijdt als het hoog in alcohol is, als tranen.

Bellen

Inexistent, gelijmd op glas, langzaam, groot, middelgroot, licht, dun, snel.

Bitter

bitter.

Bloei

ontwikkelt zijn boeket perfect.

Boeket

set van olfactorische sensaties: Alle geuren en geuren van wijn.

Boerderij

een beetje hard maar fijn.

Bourru

getroebleerd door het bezinksel.

Briljant

met levendige reflecties.

Briljantheid

Soberheid, lichtgevende uitstraling.

c

Cassé

bewolkt en geoxideerd.

Chatoyante

wordt gezegd dat het het gewaad van een wijn is met een lichtgevende gloed.

Clair

van het bezinksel af te komen.

Complexe

rijk aan aroma's die subtiel combineren.

Coulant

soepel en aangenaam.

Cristallin

waarvan de transparantie vergelijkbaar is met die van kristal.

Croupi

Bijna beschimmeld.

d

Delicate

dun en gesmolten.

Dikke

bitter, samentrekkend.

Doorzettingsvermogen

duur van de waarneming van smaaksensaties. Zeer zwak, zwak, gemiddeld, goed, zeer goed, uitstekend : Zwak, kort, gemiddeld, lang, zeer lang.

Droog

geen suiker.

Duidelijk

zonder enige moeite.

Duidelijkheid

Bewolkt (depot), wazig, schaduwrijk, helder, helder, kristallijn.

e

Edelachtbare

met superieure kwaliteiten.

Eerlijkheidshalve

wijn die zijn wereld niet bedriegt, maar hem wel bevredigt.

Effensief

borrelt van het gas.

Einde

wat niet gewoon is: opmerkelijk voor de nuance en het onderscheid.

Elegant

harmonieuze grand cru: onderscheiden met karakter.

Ernstig

hard en zonder boeket.

Etoffé

vol en ruim, volwaardig.

Eventé

zonder een boeket.

Evenwichtig

waarvan de personages in harmonie met elkaar zijn. Waarbij alle kwaliteiten in harmonie aanwezig zijn.

f

Finesse

brengt plezier met delicatesse en subtiliteit.

Flairer

Actie van het waarnemen van de geuren van de wijn tijdens het olfactorisch onderzoek.

Flexibele

waarvan de zachtheid enigszins domineert: een gemakkelijke drinkbare wijn, laag in tannine en zuurgraad, die het gehemelte niet beledigt.

Fort

blijkbaar zeer alcoholisch.

Fourré

Kostbaar gevoel van zachtheid en fluweelachtigheid.

Foxé

geur of smaak van wild, fawn.

Franc

duidelijke, aangename en goed gemarkeerde sensaties.

Friand

Fris en aangenaam.

Fruitig

fruitgeur: doet denken aan de smaak van verse druiven. Vaak in jonge wijnen.

Fumet

geur die uitgaat van de wijn en zijn persoonlijkheid onthult.

g

Gedroogd

te oud, vervaagd, charmeus.

Gegroet

smaakt naar hagel, of dun.

Gehele

die niets mist, die geen proeftekortkomingen heeft.

Gekauwd

blootgesteld aan de lucht, ruw, onevenwichtig: een wijn met veldsla is een dikke wijn, rijk aan tannines.

Gekurkt

smaakt naar kurk.

Geladen

zwaar en dik.

Geoxideerd

verbleekt bij contact met de lucht.

Gericht op

erg leuk.

Gerookt

naar de smaak van gerookt voedsel.

Gesloten

die zich moet ontwikkelen.

Gestript

duidelijk na het neerslaan van vaste afzettingen.

Gestructureerde

Een goed gestructureerde wijn heeft evenwichtige en kwalitatieve aroma's.

Geweldig

van hoge klasse.

Gloeiende

wordt gezegd dat het een zeer lichtgevende schittering heeft.

Gouleyant

Fris en licht: Gemakkelijk te drinken.

Grappig

aangenaam, zonder ruwheid en dat bevalt.

Groen

te zuur.

Grof

zonder kwaliteit.

h

Hard

zuur en samentrekkend.

Harmonieus

met een goede balans tussen smaken en tinten.

Herbacé

de geur van wiet.

Hoekig

bitter, samentrekkend.

Holle

zonder consistentie.

Hoofdzakelijk

hoog alcoholgehalte.

Houtachtige

smaakt naar nieuwe vaten.

i

Ingepakt

zacht en rond.

Intensiteit

Bleek, medium, goed, donker.

j

Jong

niet oud genoeg, of, voor een oude, pittige, fruitige wijn.

 

k

Kant

zeer fijn, zeer delicaat, zeer subtiele geuren.

Karakter

originaliteit, kracht van een wijn.

Klaar

waarvan de evolutie compleet is, moet worden gedronken.

Kleed je aan

probleemloos, goed uitgebalanceerd.

Kleine

teleurstellend, of vriendelijk en vertrouwd.

Kleur

Komt in de oenologie overeen met de helderheid, luminositeit en kleur van de wijn.

Knijpen

knijpen in de tong als gevolg van overmatige zuurgraad.

Kort

blijft niet in de mond hangen.

Krachtige

rijk aan alcohol en heeft in overvloed alle kwaliteiten van een goede wijn.

Krachtige

robuust.

l

Laag

zonder omvang of karakter.

Lang

waarvan het aroma blijft hangen: waarvan het boeket en de smaak lang in de mond worden gehouden, grote wijnen zijn lang in de mond.

Lean

looizuur en lichaamsloos.

Levendig

van een aangename zuurgraad.

Licht

lage sterkte en niet-alcoholisch.

Lichtgevend

de schittering van de wijn is zodanig dat het licht lijkt te brengen.

Louche

licht bewolkt.

Loyaal

Eerlijk, oprecht, geeft zich over zonder tegenzin.

m

Madérisé

geoxideerd, te oud voor een blanke.

Moe

heeft rust nodig.

Moelleux

licht zuur: zoet, fluweelachtig gevoel.

Moisi

muffe geur en smaak.

Muscaté

met de smaak van muskaatdruiven.

Musky

ruikt naar muskus, smaakt naar muskaatdruiven.

n

Nervositeit

gerelateerd aan de zuurgraad, heeft karakter.

Net

openhartig en rechtdoorzee: zonder complexe elementen, met een prettige en openhartige smaak.

Neutraal

zonder persoonlijkheid.

o

Onderscheiden

fijn en origineel.

Ondersteund

laag in tannine en aangenaam zuur en zacht.

Onevenwichtig

die een stuk mist.

Open

goed afgerond, klaar om te drinken.

Oude

na vijf jaar.

p

Perlant

lichtelijk bruisend.

Piqué

wordt zuur.

Pittig

met een kruidige geur.

Primeur

wijn van het jaar die voor 15 december wordt geserveerd.

Puntig

Knijpen.

r

Racé

Typisch en origineel.

Raspentabel

groen en samentrekkend.

Rijke

evenwichtig, maar geeft een indruk van warmte: krachtig en sterk in alcohol en kleur.

Robuust

volwaardig en krachtig.

Romig

aangenaam, maar zeer zacht.

Ronde

Vlezig en soepel: dat is soepel, zacht en vet.

Royaal

rijk en sterk: rijk aan alcohol, warm, krachtig.

Ruw

met nul zoetigheid. samentrekkend en van lage kwaliteit.

s

Samentrekkend

trekt de slijmvliezen aan (door de tannine), tannine. Provoceert aanscherping van de smaakpapillen.

Saveurs

Witte wijnen : Groen, acerbic, zuur, nerveus, levendig, fris, plat.
Zachtheid: Zacht, soepel, vet, zacht, pasteus.

Rode wijnen: Zuur, levendig, fris.
Zachtheid: Soepel, gesmolten, vlezig, vet, glad.
Tannine: stevig, stevig, robuust, tannine, bitter, ruw.

Schaduwen

Witte wijnen: Wit goud, lichtgeel, lichtgeel, strogeel, serinegeel (helder), ambergeel (witte wijnen)
Rode wijnen: paarsrood, kersenrood, paars, granaat, robijnrood, baksteenrood, oranjerood, bruinrood.

Schotel

zonder boeket of zuurgraad.

Schuiven

stromend.

Seniel

Oud.

Séveux

met een uitgesproken aromatische smaak en alcoholgehalte.

Slank

licht in alcohol, onvoldoende bouquet en smaak.

Soberheid

nog steeds zonder boeket.

Solide

robuust.

Sprankelend

bruisend.

Stijve

looizuur en zuur.

Stoel

veel consistentie, veel volheid.

Suave

verfijnde en uitstekende kwaliteit, met een delicate, zoete en harmonieuze geur.

Subtiel

wijn met fijne, delicate aroma's, getrouwd met harmonie.

t

Tannine

gedomineerd door tannine of tannine: component van de wijn die min of meer strengheid geeft.

Tendre

licht zuur, delicaat, fris, licht: soepel, gemakkelijk te drinken.

Terroir

karakteristieke smaak.

Timmerwerk

Evenwichtig met een lichte tannine-overheersing : Goed gestructureerde, robuuste, evenwichtige, harmonieuze wijn.

Tuilé

amberrood van oude wijnen.

Typisch

waarvan de kenmerken

u

Uitgemergeld

mager, vermoeid, alles ontbreekt.

v

Vat

Smaakvol.

Verdwijnen

van een mooie harmonie.

Verkleurd

vervaagde, verbleekte tint.

Vers

aangenaam zuur.

Verschijning

Grof, medium, fijn, romig.

Vetgedrukt

aangenaam smeuïg: indruk van rondheid, zachtheid, gladheid.

Viné

met toevoeging van alcohol.

Viril

krachtig, krachtig, vol karakter.

Vleselijk

vult de mond: vol met lichaam, consistentie, vet.

Voldoende

Evenwichtig en harmonieus. Rondheid wordt gezegd van een wijn die consistentie heeft, dat is genereus.

Volle kracht

wordt gezegd dat het een wijn is met lichaam, kracht.

Volledig

met rijke en intense karakters: dat heeft alle kwaliteiten van een goede wijn met een sterke aanwezigheid.

Vrouwelijk

vol gratie, charme en elegantie.

Vul aan

evenwichtig.

w

Warm

rijk aan alcohol.

Waterig

zeer zwak, verdund.

Wetgeving

met een openhartige smaak, zonder afwijkingen.

Wijn voor het leggen

Wijn die verbetert met de leeftijd.

z

Zacht

mist een lichte zuurgraad.

Zenuwachtig

zeer zuur en zeer zacht tegelijk: dat combineert kracht en levendigheid.

Zoet

nors en nog steeds zoet.

Zoetheid

Onaangenaam zoet.

Zure

ruikt naar azijn.

Zuur

werkt op de smaakpapillen als een citroen.

Zwaar

gebrek aan zuurgraad.