Lexicon
Simon&Fils biedt u een compleet lexicon om u te begeleiden bij uw ontdekking van de oenologie.
a
Aangenaam
foutloos.
Acerbe
bitter en groen (onrijpe appel).
Acre
irriteert de slijmvliezen.
Afdrukken
Gesloten, gemeenschappelijk, eenvoudig, origineel, elegant, gedistingeerd, fijn, zeer fijn, complex, rijk, mager, klein, agressief, soepel, mals, volslank, vlezig, volslank.
Agressieve
vervelend.
Aigu
onevenwichtigheid tussen alcohol en zuurgraad.
Amaigri
weinig vlees, weinig lichaam.
Amber
donkergeel.
Apre
zeer samentrekkend.
Ardent
rijk aan alcohol.
Aroma
het geurige principe dat een wijn uitademt: Bloemig, fruitig, plantaardig, kruidig, aromatisch, dierlijk, empyreumatisch, defect.
Aromatisch
laat doordringende aroma's (fruitige wijnen) los.
b
Been
de manier waarop wijn langs de zijkanten van een glas naar beneden glijdt als het hoog in alcohol is, als tranen.
Bellen
Inexistent, gelijmd op glas, langzaam, groot, middelgroot, licht, dun, snel.
Bitter
bitter.
Bloei
ontwikkelt zijn boeket perfect.
Boeket
set van olfactorische sensaties: Alle geuren en geuren van wijn.
Boerderij
een beetje hard maar fijn.
Bourru
getroebleerd door het bezinksel.
Briljant
met levendige reflecties.
Briljantheid
Soberheid, lichtgevende uitstraling.
c
Cassé
bewolkt en geoxideerd.
Chatoyante
wordt gezegd dat het het gewaad van een wijn is met een lichtgevende gloed.
Clair
van het bezinksel af te komen.
Complexe
rijk aan aroma's die subtiel combineren.
Coulant
soepel en aangenaam.
Cristallin
waarvan de transparantie vergelijkbaar is met die van kristal.
Croupi
Bijna beschimmeld.
d
Delicate
dun en gesmolten.
Dikke
bitter, samentrekkend.
Doorzettingsvermogen
duur van de waarneming van smaaksensaties. Zeer zwak, zwak, gemiddeld, goed, zeer goed, uitstekend : Zwak, kort, gemiddeld, lang, zeer lang.
Droog
geen suiker.
Duidelijk
zonder enige moeite.
Duidelijkheid
Bewolkt (depot), wazig, schaduwrijk, helder, helder, kristallijn.
e
Edelachtbare
met superieure kwaliteiten.
Eerlijkheidshalve
wijn die zijn wereld niet bedriegt, maar hem wel bevredigt.
Effensief
borrelt van het gas.
Einde
wat niet gewoon is: opmerkelijk voor de nuance en het onderscheid.
Elegant
harmonieuze grand cru: onderscheiden met karakter.
Ernstig
hard en zonder boeket.
Etoffé
vol en ruim, volwaardig.
Eventé
zonder een boeket.
Evenwichtig
waarvan de personages in harmonie met elkaar zijn. Waarbij alle kwaliteiten in harmonie aanwezig zijn.
f
Finesse
brengt plezier met delicatesse en subtiliteit.
Flairer
Actie van het waarnemen van de geuren van de wijn tijdens het olfactorisch onderzoek.
Flexibele
waarvan de zachtheid enigszins domineert: een gemakkelijke drinkbare wijn, laag in tannine en zuurgraad, die het gehemelte niet beledigt.
Fort
blijkbaar zeer alcoholisch.
Fourré
Kostbaar gevoel van zachtheid en fluweelachtigheid.
Foxé
geur of smaak van wild, fawn.
Franc
duidelijke, aangename en goed gemarkeerde sensaties.
Friand
Fris en aangenaam.
Fruitig
fruitgeur: doet denken aan de smaak van verse druiven. Vaak in jonge wijnen.
Fumet
geur die uitgaat van de wijn en zijn persoonlijkheid onthult.
g
Gedroogd
te oud, vervaagd, charmeus.
Gegroet
smaakt naar hagel, of dun.
Gehele
die niets mist, die geen proeftekortkomingen heeft.
Gekauwd
blootgesteld aan de lucht, ruw, onevenwichtig: een wijn met veldsla is een dikke wijn, rijk aan tannines.
Gekurkt
smaakt naar kurk.
Geladen
zwaar en dik.
Geoxideerd
verbleekt bij contact met de lucht.
Gericht op
erg leuk.
Gerookt
naar de smaak van gerookt voedsel.
Gesloten
die zich moet ontwikkelen.
Gestript
duidelijk na het neerslaan van vaste afzettingen.
Gestructureerde
Een goed gestructureerde wijn heeft evenwichtige en kwalitatieve aroma's.
Geweldig
van hoge klasse.
Gloeiende
wordt gezegd dat het een zeer lichtgevende schittering heeft.
Gouleyant
Fris en licht: Gemakkelijk te drinken.
Grappig
aangenaam, zonder ruwheid en dat bevalt.
Groen
te zuur.
Grof
zonder kwaliteit.
h
Hard
zuur en samentrekkend.
Harmonieus
met een goede balans tussen smaken en tinten.
Herbacé
de geur van wiet.
Hoekig
bitter, samentrekkend.
Holle
zonder consistentie.
Hoofdzakelijk
hoog alcoholgehalte.
Houtachtige
smaakt naar nieuwe vaten.
i
Ingepakt
zacht en rond.
Intensiteit
Bleek, medium, goed, donker.
j
Jong
niet oud genoeg, of, voor een oude, pittige, fruitige wijn.
k
Kant
zeer fijn, zeer delicaat, zeer subtiele geuren.
Karakter
originaliteit, kracht van een wijn.
Klaar
waarvan de evolutie compleet is, moet worden gedronken.
Kleed je aan
probleemloos, goed uitgebalanceerd.
Kleine
teleurstellend, of vriendelijk en vertrouwd.
Kleur
Komt in de oenologie overeen met de helderheid, luminositeit en kleur van de wijn.
Knijpen
knijpen in de tong als gevolg van overmatige zuurgraad.
Kort
blijft niet in de mond hangen.
Krachtige
rijk aan alcohol en heeft in overvloed alle kwaliteiten van een goede wijn.
Krachtige
robuust.
l
Laag
zonder omvang of karakter.
Lang
waarvan het aroma blijft hangen: waarvan het boeket en de smaak lang in de mond worden gehouden, grote wijnen zijn lang in de mond.
Lean
looizuur en lichaamsloos.
Levendig
van een aangename zuurgraad.
Licht
lage sterkte en niet-alcoholisch.
Lichtgevend
de schittering van de wijn is zodanig dat het licht lijkt te brengen.
Louche
licht bewolkt.
Loyaal
Eerlijk, oprecht, geeft zich over zonder tegenzin.
m
Madérisé
geoxideerd, te oud voor een blanke.
Moe
heeft rust nodig.
Moelleux
licht zuur: zoet, fluweelachtig gevoel.
Moisi
muffe geur en smaak.
Muscaté
met de smaak van muskaatdruiven.
Musky
ruikt naar muskus, smaakt naar muskaatdruiven.
n
Nervositeit
gerelateerd aan de zuurgraad, heeft karakter.
Net
openhartig en rechtdoorzee: zonder complexe elementen, met een prettige en openhartige smaak.
Neutraal
zonder persoonlijkheid.
o
Onderscheiden
fijn en origineel.
Ondersteund
laag in tannine en aangenaam zuur en zacht.
Onevenwichtig
die een stuk mist.
Open
goed afgerond, klaar om te drinken.
Oude
na vijf jaar.
p
Perlant
lichtelijk bruisend.
Piqué
wordt zuur.
Pittig
met een kruidige geur.
Primeur
wijn van het jaar die voor 15 december wordt geserveerd.
Puntig
Knijpen.
r
Racé
Typisch en origineel.
Raspentabel
groen en samentrekkend.
Rijke
evenwichtig, maar geeft een indruk van warmte: krachtig en sterk in alcohol en kleur.
Robuust
volwaardig en krachtig.
Romig
aangenaam, maar zeer zacht.
Ronde
Vlezig en soepel: dat is soepel, zacht en vet.
Royaal
rijk en sterk: rijk aan alcohol, warm, krachtig.
Ruw
met nul zoetigheid. samentrekkend en van lage kwaliteit.
s
Samentrekkend
trekt de slijmvliezen aan (door de tannine), tannine. Provoceert aanscherping van de smaakpapillen.
Saveurs
Witte wijnen : Groen, acerbic, zuur, nerveus, levendig, fris, plat.
Zachtheid: Zacht, soepel, vet, zacht, pasteus.
Rode wijnen: Zuur, levendig, fris.
Zachtheid: Soepel, gesmolten, vlezig, vet, glad.
Tannine: stevig, stevig, robuust, tannine, bitter, ruw.
Schaduwen
Witte wijnen: Wit goud, lichtgeel, lichtgeel, strogeel, serinegeel (helder), ambergeel (witte wijnen)
Rode wijnen: paarsrood, kersenrood, paars, granaat, robijnrood, baksteenrood, oranjerood, bruinrood.
Schotel
zonder boeket of zuurgraad.
Schuiven
stromend.
Seniel
Oud.
Séveux
met een uitgesproken aromatische smaak en alcoholgehalte.
Slank
licht in alcohol, onvoldoende bouquet en smaak.
Soberheid
nog steeds zonder boeket.
Solide
robuust.
Sprankelend
bruisend.
Stijve
looizuur en zuur.
Stoel
veel consistentie, veel volheid.
Suave
verfijnde en uitstekende kwaliteit, met een delicate, zoete en harmonieuze geur.
Subtiel
wijn met fijne, delicate aroma's, getrouwd met harmonie.
t
Tannine
gedomineerd door tannine of tannine: component van de wijn die min of meer strengheid geeft.
Tendre
licht zuur, delicaat, fris, licht: soepel, gemakkelijk te drinken.
Terroir
karakteristieke smaak.
Timmerwerk
Evenwichtig met een lichte tannine-overheersing : Goed gestructureerde, robuuste, evenwichtige, harmonieuze wijn.
Tuilé
amberrood van oude wijnen.
Typisch
waarvan de kenmerken
u
Uitgemergeld
mager, vermoeid, alles ontbreekt.
v
Vat
Smaakvol.
Verdwijnen
van een mooie harmonie.
Verkleurd
vervaagde, verbleekte tint.
Vers
aangenaam zuur.
Verschijning
Grof, medium, fijn, romig.
Vetgedrukt
aangenaam smeuïg: indruk van rondheid, zachtheid, gladheid.
Viné
met toevoeging van alcohol.
Viril
krachtig, krachtig, vol karakter.
Vleselijk
vult de mond: vol met lichaam, consistentie, vet.
Voldoende
Evenwichtig en harmonieus. Rondheid wordt gezegd van een wijn die consistentie heeft, dat is genereus.
Volle kracht
wordt gezegd dat het een wijn is met lichaam, kracht.
Volledig
met rijke en intense karakters: dat heeft alle kwaliteiten van een goede wijn met een sterke aanwezigheid.
Vrouwelijk
vol gratie, charme en elegantie.
Vul aan
evenwichtig.
w
Warm
rijk aan alcohol.
Waterig
zeer zwak, verdund.
Wetgeving
met een openhartige smaak, zonder afwijkingen.
Wijn voor het leggen
Wijn die verbetert met de leeftijd.
z
Zacht
mist een lichte zuurgraad.
Zenuwachtig
zeer zuur en zeer zacht tegelijk: dat combineert kracht en levendigheid.
Zoet
nors en nog steeds zoet.
Zoetheid
Onaangenaam zoet.
Zure
ruikt naar azijn.
Zuur
werkt op de smaakpapillen als een citroen.
Zwaar
gebrek aan zuurgraad.